Hae tästä blogista

19.11.2011

Cousteau-pipo


Hauskinta tässä pipossa on tuo päälaen kavennus. Pipon tyylille kaikkein uskollisin värivalinta lienisi punainen, mutta olin kerettiläinen ja tein (mieheni vaatekaappiin paremmin sopivan) mustan.

Jos teen tämän mallin vielä uudelleen aion päättää työn aiemmin (eli kavennukset täytyisi aloittaa hieman myöhemmin) - päättelin tämän pipon kun jäljellä oli 16 silmukkaa, mutta pipon laki meinaa käytössä nousta nöpöksi. 

Allaolevan ohjeen lähteinä ananan ja punaisen sydämen torpan blogit.

---

Koko: nainen (mies)

Lanka: Novita Nalle (alkup. ohje Tennessee)

Puikot: sukkapuikot ja pyöröpuikko kokoa 3 ½.

Pipon “ranka”

Luo 120 (140) s. ja neulo suljettuna neuleena joustinneuletta (3 o, 2 n). Aloita krs 3 o s:lla. Kun kappaleen korkeus on 20 cm, aloita kavennukset. 

Kavennukset

Jaa silmukat neljään osaan (joko sukkapuikoille, tai pyöröpuikkoja käyttäessäsi lisää silmukkamerkit).  Kavennukset tehdään jokaisen puikon kahden viimeisen oikean silmukan kohdalla ylivetokavennuksena (nosta silmukka neulomatta, neulo seuraava, vedä nostettu silmukka neulotun yli). Jokainen neljännes päätetään 2n, kavennusten jälkeen. Eli ylivetokavennus tehdään silmukoilla silmukoilla 27. + 28. (32. + 33) ja 57. + 58 (67. + 68.) ja 87. + 88. (102. + 103.) sekä 117. +118. (137 +. 138.) ja näitä seuraa 2n. 

Kavennukset toistetaan joka kierroksella, samoissa kohdissa ennen nurjia silmukoita. Silmukka ennen noita kahta nurjaa neulotaan aina oikein, mutta sitä edeltävä nurin, mikäli kavennuksen kohdalla on nurja silmukka.  Kavennuskohta siirtyy siis kaiken aikaa silmukka silmukalta oikealle. Kavennuksia jatketaan kunnes työssä on 12 (16) s. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin. Alareunaa päätellessä muista, että reunan nurja puoli kääntyy käänteen mukana näkyviin.

4 kommenttia:

Seijasisko kirjoitti...

Hei Hanna,

olen oululainen nainen ja olen ystäväni kanssa aloittanut sytomyssykampanjan Suomessa keväällä 2010. Sytomyssy on myssy,joka suojaa ja peittää kaljua syöpäpotilailla, jotka ovat menettäneet hiuksensa sytostaattihoidoissa.

Myssyjä tehdään edelleen eri puolilla Suomea ja aion julakista lähipäivinä kyselyn "minkämallisista myssyistä ihmiset tykkäävät". Julkaisen myös linkit myssyjen teko-ohjeisiin. Kysynkin saanko linkittää tälle sivulle ja voinko käyttää mahdollisesti tuota kuvaa äänestyksessä. Jacques Cousteau-pipo on hyvä peruspipo ja käy etenkin miespotilaille. Mallin alkuperäinen linkki ei toimi enää.

Hannna kirjoitti...

Hei Seijasisko,

pahoittelen, että hoksaan kysymyksesi vasta nyt! Ilman muuta linkittäminen olisi passannut, mutta meniköhän juna jo?

T. Hanna (ennen oululainen myös :)

Anonyymi kirjoitti...

Nyppylän estämiseksi kavennusten lopettaminen aikaisemmin eli päätteleminen suuremmalla silmukkamäärällä auttaa ainakin. Tuosta myöhäisemmästä kavennusten aloittamisesta minulla ei ole kokemusta.

Olisi ollut mukavampi, jos julkaisisit pipo-ohjeen muokkaukset omassa blogissasi, mutta linkkaisit muuten alkuperäiseen ohjeeseen. Ohjeesi poikkeaa kuitenkin hyvin vähän alkuperäisistä.

Hannna kirjoitti...

Hei, kiitos kommentista!

Pidän tätä blogia lähinnä siksi, että jätän itselleni talteen käyttämiäni ja toisinaan muokkaamiani ohjeita, jotta voin tarvittaessa käyttää niitä uudestaan. Ohjeiden alkuperän ja inspiraatioiden lähteet ilmoitan aina, ja esim. ostettuja neuleohjeita en koskaan julkaise.

Aiemmin toimin nimenomaan niin, että vain linkkasin alkuperäiset ohjeet, mutta esim. tässä Cousteau-pipon ohjeessa ehti jo käydä siten, että sinun blogiisi alunperin linkkaamani sivun linkki ei ollut enää jokunen viikko sitten voimassa - onneksi löysin blogistasi korvaavan sivun jota pystyin käyttämään, koska halusin lähdeviitteen säilyttää. Viittaan tässä "blogautuksessa" myös ananan blogiin josta hain inspiraatiota, mutta itse asiassa ko. sivulla oleva ananan käyttämäkin linkki on jo vanhentunut, eikä viitattuun alkuperäiseen ohjeeseen pääse käsiksi. Vastaavaan asiaan Seijasiskokin kommentissaan ylempänä viittaa. Tämä tietysti liittyy webin luonteeseen eikä kenenkään yksittäisen bloggaajan tyyliin tai tekemisiin, mutta antaa suoraan syitä miksi toimin kuten toimin.

Omakseni en tätäkään ohjetta halua väittää, mikäli haluat että teen ohjeeseen pelkkien lähdeviitteiden sijaan joitakin muita sen alkuperää paremmin korostavia muutoksia niin kerro!