Hae tästä blogista

23.9.2012

Punk-sukat


Pitkään on ollut mielessä tällaisten raitasukkien tekeminen - tuli syksy, ja puikot kaivettiin naftaliinista.

Alunperin aioin neuloa polvipituiset sukat, mutta päädyin sitten tällaiseen välimittaan. Ohje muutoin tämä hyväksi havaittu, koulussa opeteltu perussukan ohje (alla), mutta varsi punaisen 1o1n -resoripätkän jälkeen aina oikein.

En ole eläissäni tainnut neuloa muista, kuin Novitan langoista. Olisiko aika kokeilla jotakin muuta?

Mallina oli Jasmin. Kuvaushetkellä valmiina oli vain tämä ainokainen sukka, ja sekin itse asiassa valmistui ja tuli päätellyksi vasta studiolla.

---

Lanka: Novita 7 veljestä
Puikot: 3½
Nainen (mies)


Varsi:

Luo 48 (52) silmukkaa ja neulo varsi kaksi nurin - kaksi oikein.

Kantalappu:

Neulo I ja IV puikoilla puolipatenttia yhtä monta kerrosta kuin kantalapussa on silmukoita (48 s. : kantalapussa 24 s. eli 24 krs / 52 s.: 26 s. eli 26 krs.).  Puolipatentti: ota 1 s. oikein neulomatta.  Neulo seuraava s., etene näin joka toinen oikein neuloen ja joka toinen oikein neulomatta.  Käännä ja ota 1. s. neulomatta.  Neulo nurja puoli koko ajan nurin.

Kantapään kavennukset:

Jaa silmukat kolmeen osaan (8-8-8), jos eivät mene tasan jätä keskelle enemmän (8-10-8).  Aloita kavennuskierros: ota 1. s. neulomatta, neulo puolipatenttia 8 + 7 s.  Neulo keskiosan 8. ja loppuosan 1. s. takareunoistaan yhteen.  Käännä työ.  Ota 1. s. neulomatta.  Neulo nurin 6 s. ja sen jälkeen keskiosan viimeinen ja 1. osan 1. s. nurin yhteen.  Käännä työ.  Ota jälleen 1. s. oikein neulomatta, ja jatka puolipatenttia ja kavenna syntyneen ojan yli taas takareunoistaan yhteen.  Jatka näin kunnes reunojen silmukat ovat loppuneet (keskiosan silmukkamäärä pysyy siis samana koko kavennuksen ajan).

Kantapään kiilakavennukset:

Poimi kantalapun kummaltakin reunalta 12 (13) s.  Jos joudut poimimaan reikien estämiseksi enemmän silmukoita kavenna ne heti pois neuloessasi ensimmäistä kierrosta.  Jaa silmukat uudelleen (16-12-12-16 / -13-13-).  Neulo I puikon toiseksi ja kolmanneksi viimeinen silmukka oikein yhteen, ja  IV puikon toinen ja kolmas silmukka takareunoistaan oikein yhteen.  Neulo yksi välikierros.  Tee sen jälkeen toinen kavennuskierros kuten ensimmäinenkin.  Sen jälkeen kaksi välikierrosta jne. kunnes kullakin puikolla on 12 (13) silmukkaa.

Terä:

Neulo sileää neuletta kunnes pikkuvarvas peittyy.

Kärkikavennukset:

Neulo I puikolla 1. ja 2. s. oikein yhteen, 4 s. , 7. ja 8. s. oikein yhteen, taas 4 s.  Tee näin joka puikolla.  Sitten 4 välikierrosta.  Toisella kavennuskierroksella kavennukset ja kolme välisilmukkaa.  Kun jokaisella puikolla on jäljellä 1 s., vedä lanka kaikkien silmukoiden läpi.Ei kommentteja: